Αρθογραφία

Το δικό σας ΗΟΜΕ YOGA STUDIO τι θα χρειαστείτε!

Το δικό σας ΗΟΜΕ YOGA STUDIO τι θα χρειαστείτε!

Από my Karma

Είτε σκοπεύετε να ξεκινήσετε γιόγκα στο σπίτι είτε θα νιώθατε καλύτερα αν αγοράζατε ρούχα και εξοπλισμό πριν ξεκινήσετε μαθήματα σε κάποιο στούντιο, διαβάστε παρακάτω τι θα χρειαστείτε.

Στρώμα γιόγκα

Για την πρακτική μας χρειαζόμαστε ένα yoga mat (ένα αντιολισθητικό χαλάκι). Το στρώμα γιόγκα καθορίζει τον προσωπικό μας χώρο και, το πιο σημαντικό, εμποδίζει τα χέρια και τα πόδια σας να γλιστράνε όταν ιδρώνουμε. Επίσης, μας προσφέρει μια προστασία από το σκληρό δάπεδο κατά την διαδικασία της πρακτικής μας.

Τα περισσότερα στούντιο γιόγκα παρέχουν στρώματα γιόγκα. Αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο στα πρώτα μαθήματα, αλλά το μειονέκτημά τους είναι ότι τα χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι και δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για το πόσο συχνά καθαρίζονται. Ίσως λοιπόν είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα δικό σας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην πρακτικής στο σπίτι.

Τα υψηλής ποιότητας χαλάκια γιόγκα είναι ακριβά και μπορεί να κοστίζουν από 70€ μέχρι και 165 ευρώ, τα οποία προσφέρουν τέλεια αντιολίσθηση, γραμμές ευθυγράμμησης του σώματος και είναι κατασκευασμένα από υλικά υψηλών προδιαγραφών ώστε να στρώματα γιόγκα να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Για αρχή μπορείτε να βρείτε ένα χαλάκι με μόλις 25 ευρώ, αν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα φθηνότερο χαλάκι, κατά πάσα πιθανότατα θα χρειαστεί να το αντικαταστήσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα αν το χρησιμοποιείτε συχνά.

Πριν αγοράσετε αποφασίστε πιά χαρακτηριστικά θέλετε να έχει το στρώμα γίόγκα σας - για παράδειγμα, μήκος, πάχος, υλικό, ανθεκτικότητα, άνεση, αντιολισθητικότητα ή πώς να το διατηρήσετε καθαρό - και στη συνέχεια αγοράστε στρώμα με βάση τις ανάγκες σας.

Δείτε εδώ στρώματα yoga ΕΔΩ

Εξοπλισμός yoga

Τα διάφορα εξαρτήματα γιόγκα αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για την πρακτική μας. Τα εξαρτήματα αυτά μας βοηθούν να διατηρούμε πιο φυσιολογική ευθυγράμμιση σε διάφορες στάσεις, καθώς το σώμα λυγίζει, στρίβει και κάνει ανοίγματα. Επιπλέον, θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο κάθε στάση αποφεύγοντας τους τραυματισμούς.

Τσάντα ή ιμάντες μεταφοράς για το χαλάκι της γιόγκα

Αν διαθέτετε το δικό σας χαλάκι και σκοπεύετε να το παίρνετε μαζί σας στο στούντιο σε τακτική βάση, θα ήταν καλό να αγοράσετε μια τσάντα ή ιμάντα μεταφοράς. Αυτά τα αξεσουάρ θα σας διευκολύνουν να μεταφέρετε το χαλάκι σας τυλιγμένο στον ώμο σας χωρίς να ξετυλιχθεί.

Συνήθως οι ιμάντες μεταφοράς αποτελούνται από ταινίες βέλκρο για να δέσετε το χαλάκι σας μέσα στο ρολό που σχηματίζουν με ένα συνδετικό λουράκι και να το κρεμάσετε στον ώμο σας. Οι ιμάντες κάποιες φορές διαθέτουν επιπλέον αποθηκευτικές τσέπες, όχι όμως πάντα. Από την άλλη πλευρά, οι τσάντες συνήθως βγαίνουν σε δύο στυλ. Στο ένα χρησιμοποιούνται ταινίες βέλκρο που κρατάνε το χαλάκι σας σταθερό συγκριτικά με μια μεγαλύτερη τσάντα γυμναστικής. Το άλλο στυλ είναι ουσιαστικά μια τσάντα που κλείνει με κλιπ ή φερμουάρ, ειδικά σχεδιασμένη για να κρατά το τυλιγμένο χαλάκι. Και οι δύο πάντως διαθέτουν επιπλέον χώρο αποθήκευσης για ρούχα, πορτοφόλι, κινητό τηλέφωνο και άλλα.

Το στυλ και η μάρκα που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Οι ιμάντες μπορεί να κοστίσουν μόλις 9 ευρώ, ενώ οι πιο ανθεκτικές τσάντες μπορούν να φτάσουν μέχρι και πάνω από 90 ευρώ. Αν θέλετε μεγαλύτερη ποικιλία, ρίξτε μια ματιά στο Yoga Outlet, όπου θα βρείτε διάφορες μάρκες σε λογικές τιμές.

Δείτε τσάντες & Ιμάντες ΕΔΩ

Κουβέρτες γιόγκα

Τα στούντιο γιόγκα συνήθως διαθέτουν αρκετές κουβέρτες προς χρήση από τους μαθητές κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Στην αρχή των μαθημάτων πάρτε μία ή δύο κουβέρτες.

Οι κουβέρτες όταν είναι διπλωμένες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ανυψώσουνμε τους γοφούς μας κατά τη διάρκεια των καθιστών στάσεων ή ως στήριγμα όταν είμαστε ξαπλωμένοι. Για παράδειγμα, όταν κάθόμαστε οκλαδόν, μπορούμε να τοποθετήσούμε μια κουβέρτα από κάτω για να ανυψώσούμε τους γοφούς μας πάνω από τα γόνατα. Οι κουβέρτες μπορούν να φανούν χρήσιμες για όλα τα είδη ασκήσεων κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας, ενώ σε περίπτωση που κάνει κρύο μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να τυλιχθούμε για την yoga nidra μας.

Δείτε κουβέρτες 
ΕΔΩ

Τουβλάκια /blocks γιόγκα

Όπως και οι κουβέρτες, τα τουβλάκια γιόγκα χρησιμοποιούνται για να μας προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και να βελτιώσουν την ευθυγράμμιση του σώματός σας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τις στάσεις που απαιτείται να είμαστε όρθιοι με τα χέρια μας να ακουμπούν στο πάτωμα.

Όταν τοποθετούμε ένα τουβλάκι κάτω από τα χέρια μας, ουσιαστικά «ανυψώνσουμε το πάτωμα» για να το ακουμπήσουμε με το χέρι μας αντί να αναγκάζουμε το χέρι μας να φτάσει μέχρι το πάτωμα, ενώ εκτελούμε κάποιο άλλο μέρος της στάσης. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα στη στάση του μισοφέγγαρου. Πολλοί δεν διαθέτουμε την απαραίτητη ευελιξία ή δύναμη στον κορμό μας για να παραμείνουμε σε αυτή τη στάση έχοντας σωστή θέση.

Τοποθετώντας ένα τουβλάκι κάτω από το χέρι που ακουμπά στο πάτωμα, είναι πιο εύκολο να κρατήσουμε το στήθος μας ανοιχτό και τον κορμό μας στέρεο. Χωρίς το τουβλάκι, το στήθος συνήθως έχει κλίση προς το πάτωμα, το γόνατο στο οποίο στηριζόμαστε λυγίζει και ο κορμός έχει την τάση να «πέφτει». Το τουβλάκι βοηθά στη διατήρηση της σωστής ευθυγράμμισης του σώματος.

Τα τουβλάκια γιόγκα είναι κατασκευασμένα από αφρό, ξύλο ή φελλό. Αναλόγως την πλευρά, έχουν τρία διαφορετικά ύψη, γεγονός που τα καθιστά πολύ ευπροσάρμοστα. Αξίζει τον κόπο να έχουμε ένα σετ.

Τα θετικό είναι ότι σχεδόν οποιοδήποτε τουβλάκι κάνει σωστή δουλειά, οπότε. Βέβαια, τα ελαφρώς πιο πλατιά τουβλάκια - αυτά που έχουν πλάτος τουλάχιστον 10 εκατοστά - παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Δείτε τουβλάκια/μπλοκ ΕΔΩ

Ζώνες γιόγκα

Οι ζώνες γιόγκα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για στάσεις στις οποίες πρέπει να πιάσουμε τα πόδια μας αλλά δυσκολευόμαστε να τα φτάσουμε. Η ζώνη βασικά λειτουργεί ως επέκταση του χεριού μας. Για παράδειγμα, στη στάση paschimottanasana, αν δεν μπορούμε να φτάσουμε τα πόδια μας με τα χέρια μας καθώς καθόμαστε γέρνοντας μπροστά, μπορούμε να τυλίξουμε τη ζώνη στο κάτω μέρος των ποδιών μας και να την κρατήσουμε προκειμένου να παραμείνει η πλάτη μας επίπεδη αντί να καμπουριάζει.

Οι ζώνες είναι ιδανικές για τις στάσεις που πρέπει να δέσετε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη (για παράδειγμα στη στάση marichyasana). Αν οι ώμοι μας δεν είναι αρκετά ευλύγιστοι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ζώνη για να «ενώσούμε» και τα δύο χέρια χωρίς να ασκούμε υπερβολική πίεση. Με τη βοήθεια της ζώνης, μπορούμε να ενώσουμε τα χέρια μας περισσότερο με την πάροδο του χρόνου και να σημειώσουμε πρόοδο μέχρι να καταφέρουμε να τα ενώσουμε εντελώς.

Δείτε ζώνες ΕΔΩ

Μαξιλάρια γιόγκα

Τα yoga bolsters έχουν πολλές χρήσεις στην πρακτική μας. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε με μεγαλύτερη άνεση τις καθιστές στάσεις και τις εμπρόσθιες κάμψεις. Μπορούμε επίσης να τα τοποθετούμε κάτω από τα γόνατα ή την πλάτη μας για να μας στηρίζουν όταν ξαπλώνουμε καθώς και για το παθητικό τέντωμα.

Τα μαξιλάρια έχουν δύο βασικά σχέδια: στρογγυλά και επίπεδα (κυρίως ορθογώνιου σχήματος). Τα επίπεδα μαξιλάρια συνήθως είναι πιο κατάλληλα. Ωστόσο, τα στρογγυλά μαξιλάρια χρησιμεύουν όταν χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη ή πιο έντονο τέντωμα. Αυτό εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Δείτε μαξιλάρια διαλογισμού ΕΔΩ

Τροχοί γιόγκα

Οι τροχοί γιόγκα είναι ένα σχετικά καινούριο prop. Οι τροχοί έχουν διάμετρο περίπου 30 εκατοστά και πλάτος περίπου 10 εκατοστά. Όταν βρισκόμαστε σε ευθεία θέση, μπορούμε να ξαπλώσουμε πίσω στον τροχό ή να τοποθετήσουμε ένα πόδι ή ένα χέρι πάνω στον τροχό για να τεντωθούμε περισσότερο και να ενισχύσουμε την ευλυγισία του σώματός μας απομακρύνοντας αργά τον τροχό καθώς χαλαρώνουμε σε κάθε τέντωμα. Οι τροχοί μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε πιο προχωρημένες ασκήσεις ως τρόπος βελτίωσης της σταθερότητας ή για να σας προσφέρουν στήριξη κατά τη διάρκεια εξάσκησης δύσκολων στάσεων.

Δείτε τροχούς γιόγκα ΕΔΩ



(0) ΤΜΧ
ΤΜΧ 0
Υποσύνολο €0.00
To Top