Αρθογραφία

Ψάχνετε για το καλύτερο στρώμα γιόγκα για τις ασκήσεις σας; Διαβάστε 8 βασικά χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να το βρείτε!

Ψάχνετε για το καλύτερο στρώμα γιόγκα για τις ασκήσεις σας; Διαβάστε 8 βασικά χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να το βρείτε!

Από my Karma

Το στρώμα γιόγκα θα είναι ο πιστός σύντροφός σας για το ταξίδι σας στη γιόγκα, γι’ αυτό πρέπει να το επιλέξετε με σύνεση. Ίσως αναρωτιέστε πώς ακριβώς να επιλέξετε το καλύτερο για τις ασκήσεις και τον τρόπο ζωής σας, ειδικά αφού υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές. Εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε!

Διαβάστε 8 βασικά χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το καλύτερο χαλάκι γιόγκα για τις ασκήσεις σας.

1. Λάβετε υπόψη το πάχος

Ένα μέσο στρώμα γιόγκα συνήθως έχει πάχος 0,3 cm κι αυτό είναι βολικό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ωστόσο, αν είστε αδύνατοι και οστεώδεις, το στρώμα αυτό μπορεί να είναι πολύ λεπτό για σας. Όταν κάνετε τη Στάση Τόξο  (Dhanurasana), για παράδειγμα, τα οστά του ισχίου σας μπορεί να πονέσουν όσο πιέζονται στο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε ένα παχύτερο χαλάκι, με πάχος 0,6 εκατοστά.

Η ίδια συμβουλή ισχύει αν έχετε ευαίσθητες αρθρώσεις. Όταν βρίσκεστε σε ορισμένες στάσεις και κάνετε το καλύτερο δυνατό για να επικεντρωθείτε στην αναπνοή, η πίεση στους αστραγάλους, τα γόνατα ή τους αγκώνες σας μπορεί να γίνει αφόρητη. Πάρτε ένα χαλάκι πάχους 0,6 εκατοστών. Είναι παχύτερο, κι έτσι θα στηρίζει καλύτερα τις αρθρώσεις σας.

Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι ένα παχύτερο χαλάκι θα σας δυσκολέψει να βρείτε ισορροπία στις στάσεις, όπως η Στάση του Δέντρου (Tree Pose). Επιπλέον, το πρόσθετο υλικό θα κάνει το στρώμα σας ογκώδες και πιο δύσκολο να μεταφερθεί. Έτσι, αν δεν έχετε πρόβλημα με τις αρθρώσεις σας και νιώθετε αρκετά άνετα να κάθεστε σε ένα συνηθισμένο χαλάκι γιόγκα, τότε δεν χρειάζεται να πάρετε κάποιο πιο παχύ.

2. Λάβετε υπόψη την υφή

Τα λεία στρώματα μπορεί να είναι εξαιρετικά αν τα επιλέξετε σωστά. Κάποια από αυτά σας δίνουν μια «κολλώδη» αίσθηση, κι αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσετε αντίσταση και να μην γλιστράτε. Αν θέλετε πραγματικά ένα λείο χαλάκι, τότε πρέπει να είναι καλό! Διαφορετικά, θα γίνει ολισθηρό και δυνητικά επικίνδυνο.

Τα λεία στρώματα με μεγάλη αντίσταση είναι καλά για τη Vinyasa και την Ashtanga γιόγκα που απαιτούν πιο έντονες κινήσεις. Είναι σημαντικό να αποφύγετε τα εντελώς λεία χαλάκια από συνθετικό PVC, επειδή είναι πολύ ολισθηρά. Συνιστώ να παίρνετε φυσικά χαλάκια από καουτσούκ. Ειδικά αν ιδρώνετε πολύ κατά τη διάρκεια της άσκησης, ένα μαλακό χαλάκι από φυσικό καουτσούκ δεν θα απορροφά τον ιδρώτα όπως ένα ανάγλυφο στρώμα.

Τα στρώματα που έχουν ανάγλυφο σχέδιο προσφέρουν φυσική αντίσταση και επομένως είναι λιγότερο ολισθηρά. Μπορείτε να επιλέξετε ένα χαλάκι από βαμβάκι ή γιούτα, αλλά υπάρχουν επίσης χαλάκια από καουτσούκ με ωραία υφή. Αυτά τα χαλάκια είναι ιδανικά για πιο ήπια είδη γιόγκα.

3. Πού θα κάνετε ασκήσεις;

Ο χώρος που κάνετε γιόγκα είναι σημαντικός. Αν ασκείστε στο σπίτι σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μεταφορά ενός βαρύτερου χαλιού. Αν είστε αρχάριος και συγκεκριμένα ασκείστε στη Hatha ή τη Yin γιόγκα, θα πρέπει σίγουρα να αγοράσετε ένα παχύτερο, ογκώδες χαλάκι γιατί θα είναι πιο άνετο για σας.

Αν ασκείστε σε κάποιο κέντρο γιόγκα όμως, σίγουρα θα χρειαστείτε ένα πιο ελαφρύ χαλάκι. Θα πρέπει να είναι αρκετά ελαφρύ για να το μεταφέρετε, και να είναι αρκετά μεγάλο για να χωρά το σώμα σας για την Savasana. Και μιας και το έφερε η κουβέντα…

4. Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα σας είναι αρκετά μεγάλο

Το στρώμα σας θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χωρά ολόκληρο το σώμα σας όταν ξαπλώνετε για Savasana. Αν τα πόδια σας είναι μακρύτερα από το στρώμα, η διαφορά στη θερμοκρασία μπορεί να σας δυσκολέψει να χαλαρώσετε. Τα συνήθη χαλάκια γιόγκα έχουν μήκος περίπου 173 cm. Αν είστε ψηλότεροι, βεβαιωθείτε ότι θα έχετε ένα αρκετά μεγάλο χαλάκι.

Είναι διαθέσιμα στο εμπόριο εξαιρετικά φαρδιά χαλάκια, οπότε σκεφτείτε το αν χρειάζεστε περισσότερο χώρο.

5. Ποιό είδος γιόγκα;

Αν κανετε την Hatha γιόγκα ή την Yin γιόγκα, θα σας βολέψει ένα συμβατικό χαλάκι - δεν χρειάζεται να είναι υψηλής ποιότητας. Δεν είναι απαραίτητο να ιδρώνετε με αυτά τα στυλ γιόγκας, οπότε η αντίσταση που παρέχει ένα μέσο χαλάκι θα είναι μια χαρά για σας.

Αν εφαρμόζετε την πρακτική της Ashtanga, Vinyasa ή Hot γιόγκα, τότε θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα χαλάκι που θα απορροφήσει τον ιδρώτα σας και θα σας προσφέρει εξαιρετικά ισχυρή αντίσταση. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο προσθήκης μιας ανάγλυφης πετσέτας γιόγκα στο πάνω μέρος από το χαλάκι σας.

6. Δώστε προσοχή στο υλικό

Τα περισσότερα στρώματα γιόγκα, ειδικά τα φθηνά, είναι κατασκευασμένα από συνθετικό PVC, το οποίο δεν αποτελεί και την πιο οικολογική επιλογή. Το PVC δεν είναι βιοδιασπώμενο, πράγμα που σημαίνει ότι το χαλάκι μπορεί να έχει λίγο μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά δεν είναι οικολογικό. Ψάξτε για χαλάκι φτιαγμένο από γιούτα, ανακυκλωμένο ή φυσικό καουτσούκ ή ακόμα και βιολογικό βαμβάκι όταν ψάχνετε το υλικό κατασκευής.

Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιήθηκε τοξική κόλλα στη διαδικασία παραγωγής. Θα ήταν άσχημο να υπάρχουν στο χαλάκι σας βλαβερά μέταλλα, όπως το κάδμιο ή ο μόλυβδος. Στις ετικέτες υπάρχουν αυτές οι λεπτομέρειες, οπότε ελέγξτε τα πάντα πριν το αγοράσετε.

Σημειώστε ότι θα πρέπει να αποφύγετε τα χαλάκια από φυσικό καουτσούκ σε περίπτωση που είστε αλλεργικοί στο λατέξ. Βρείτε ένα διαφορετικό φυσικό υλικό, όπως γιούτα ή βαμβάκι.

7. Τι ποσό μπορείτε να διαθέσετε;

Θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα στρώμα με 9 ευρώ, αλλά μπορείτε επίσης να δώσετε και πάνω από 90 ευρώ για ένα στρώμα υψηλής ποιότητας και γνωστής μάρκας. Ας είμαστε ειλικρινείς: δεν πληρώνετε μόνο την μάρκα και για την ποιότητα.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες είναι η Manduka, η Phantai. Είναι πιο ακριβές από τον μέσο όρο, αλλά αξίζουν τα χρήματα που θα δώσετε.

Το ερώτημα είναι: είστε διατεθειμένοι να διαθέσετε τόσα πολλά χρήματα από την αρχή;

8. Λάβετε υπόψη το προσωπικό σας στυλ

Αν μπορείτε να βρείτε ένα όμορφο στρώμα, γιατί όχι; Υπάρχουν τόσες επιλογές, που θα καταφέρετε εύκολα να βρείτε το αγαπημένο σας χρώμα ή σχέδιο.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το στρώμα της γιόγκα μπορεί να σας εμπνεύσει ώστε να ασκείστε περισσότερο. Όταν το κοιτάζετε, θα σας υπενθυμίζει ότι έχετε δεσμευτεί. Από τη στιγμή που θα ξετυλίξετε το χαλάκι και θα σταθείτε πάνω του, θα αποκτήσετε μια διαφορετική, πιο εστιασμένη στάση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το στρώμα είναι τόσο σημαντικό!(0) ΤΜΧ
ΤΜΧ 0
Υποσύνολο €0.00
To Top